Overkapping Burgers' Bush, Arnhem    
   
* klik twee plaatjes aan om ze te verwisselen!

Het accent van dit ontwerp ligt in de constructieve oplossing van de probleemstelling, die luidde: 'Overkap een oppervlak van 90*150 meter zodanig, dat er een tropisch oerwoud onder kan worden aangelegd voor warmbehoevende flora en fauna'.

De hoofddraagconstructie bestaat uit vakwerkliggers h.o.h 9 meter, met een totale lengte van 90 meter, onderverdeeld in drie delen waarvan de middelste een overspanning heeft van 36 meter en de aansluitende delen een overspanning van 27 meter.

De constructie wordt bepaald door de grote overspanning, het geringe eigen gewicht en de op- en neerwaartse belasting. De dakhuid heeft een gering eigen gewicht en het staalverbruik voor de hoofddraagconstructie is uit economische overwegingen beperkt. Alle elementen zijn samengesteld uit buisprofielen, die luchtdicht zijn afgelast.

De conservering bestaat uit een verfsysteem, bestaande uit twee lagen, in de fabriek aangebracht. Voorbehandeling: stralen tot reinheidsgraad Sa 2½. Behandeling: een laag anorganische zinksilicaatverf.

Voor deze spraakmakende constructie ontving Bouw's Staalbouw de Nationale Staalprijs 1988 en de European Award for Steelconstructors 1989.

Project:   Burgers' Bush, Schelmseweg, 85, Arnhem
Architect: Buro Wiegerinck Architecten B.V, Arnhem
Constructeur: ABT Adviesbureau voor Bouwtechniek B.V, Velp
Staalconstructiebedrijf: Bouw's Staalbouw B.V, Barneveld
Hoofdaannemer: BAM de kinkelder Aanneming Mij., Arnhem
Opdrachtgever: Burgers' Zoo B.V, Arnhem
 


Volgende